Dzisiaj jest wt wrz 02, 2025 11:55 pm

aktualizacja do v2.0

Jakie funkcje dodać, co ulepszyć...
  • Autor
  • Wiadomość

Andrzej

Postpn sty 10, 2011 5:00 pm

Ja licencję zakupiłem na początku grudnia 2010r.
Koszt to 399,00 zł brutto z możliwością aktualizacji.
Po miesiącu dowiaduję się o nowej wersji 2.0 za którą należy zapłacić 195,57 zł brutto. To daje sumę 594,57 zł brutto.

Każdy wypowiadający się tu ma swoje racje. Klient korzystający z programu rok czy dwa chwali decyzję o płatnej aktualizacji raz na kilka lat.

Ja uważam, że powinien również obowiązywać okres przejściowy np: 3 m-cy dla klientów którzy zakupili ten program.

Każda szanująca się firma po wprowadzeniu nowej płatnej wersji umożliwia taki upgrade dla klientów którzy zakupili owy program klika dni, tygodni czy miesięcy wstecz.

Gdybym wiedział że pojawi się nowa wersja w kwocie 404,67 zł brutto z możliwością aktualizacji to bym wstrzymał się z zakupem ten miesiąc.

A argument typu "Nikt Cię nie zmusza do upgrade do nowej wersji ponieważ stara wersja działa" jest nie na miejscu. Można to powiedzieć klientom, którzy program zakupili kilka lat wstecz a nie komuś kto kupił program w grudniu a w styczniu aby móc dalej korzystać z nowych aktualizacji ma zapłacić.

Pozdrawiam wszystkich

P.S. Moja wypowiedz nie ma na celu nikogo obrażać tylko dać do myślenia twórcą programu aby rozważyli możliwość DARMOWEGO upgrade z 1 do 2 dla nowych klientów (np: od listopada 2010)

rzirzi

Postpn sty 10, 2011 6:59 pm

Jeżeli niecałe 200zł inwestycji w ten "interes" jest dla Ciebie problemem, to lepiej się szybko wycofaj w branży. Ta branża ma taką specyfikę, że koszty utrzymania są duże. Nie chciał bym być Twom klientem, jeżeli nie stać Cię na taki wydatek. Zawsze też możesz robić wszystko w Excelu albo OpenOffice i kupować anteny w Yagi.. ;P

Andrzej

Postpn sty 10, 2011 7:05 pm

rzirzi pisze:Jeżeli niecałe 200zł inwestycji w ten "interes" jest dla Ciebie problemem, to lepiej się szybko wycofaj w branży. Ta branża ma taką specyfikę, że koszty utrzymania są duże. Nie chciał bym być Twom klientem, jeżeli nie stać Cię na taki wydatek. Zawsze też możesz robić wszystko w Excelu albo OpenOffice i kupować anteny w Yagi.. ;P

Dla mnie nie jest problem 200 zł czy nawet 1000 za obsługę klienta. Chodzi tylko o fakt niecałego miesiąca. Wersja 2.0 nie tworzyła się 2 tyg tylko dłużej, więc wystarczyła informacja.

A ja wspomniałem wyżej, że chodzi mi o rozważenie możliwości upgrade do 2.0 dla nowych klientów.

rzirzi, a ty jak długo korzystasz z programu pyxis?

rzirzi

Postpn sty 10, 2011 9:08 pm

Andrzej pisze:rzirzi, a ty jak długo korzystasz z programu pyxis?

Prawie 3 lata:) i nikt Ci nie zabrania tyle bez upgrade. Możesz sobie na wersji 1.9x pracować kolejne 2-3 lata :) Nie marudź jak baba!

Jardo

Postpn sty 10, 2011 9:17 pm

A ja uważam że jest różnica kupując program 1 miesiąc przed płatną aktualizacją - ale jak do sprawy podejdzie autor to już jego sprawa...

Andrzej

Postpn sty 10, 2011 9:31 pm

rzirzi pisze:
Andrzej pisze:rzirzi, a ty jak długo korzystasz z programu pyxis?

Prawie 3 lata:) i nikt Ci nie zabrania tyle bez upgrade. Możesz sobie na wersji 1.9x pracować kolejne 2-3 lata :) Nie marudź jak baba!

Dlaczego tylko w taki sposób potrafisz się wypowiadać?
Nie narzucaj mi co mam kupować i gdzie! Nie pisz, że mam się wycofać bo nie masz zielonego pojęcia jak długo się tym zajmuję! Nie pisz na co mnie stać a na co nie! Nie pisz bzdur, które nic nie wnoszą do tematu! Jeżeli uważasz, że autorowi należy się opłata to przelewaj mu kasę co miesiąc. Jeżeli kupiłeś licencję 3 lata temu to bardzo dobrze, że musiałeś zapłacić (w końcu) za upgrade.

acerlex

Postwt sty 11, 2011 9:06 am

Wydaje mi się że to nie miejsce na ten spór.Lepiej byłoby po prostu zadzwonić i porozmawiać z autorem programu.

djpielgrzym

Postwt sty 11, 2011 10:50 pm

Było nie było chciałem wydrukować z niego pierwszą fakture... Więc jak narazie nic nie wydrukowałem ot aktualizacje...

Ale moim zdaniem dla osob ktore zakupily program w celu wprowadzenia go w 2011 roku (najlepsza okazja)
powinna być opcja dopłaty różnicy cenowej między tym
co było a czym jest, ew jakaś specjalna promocja.
Doceniam wkład w pracę i rozwój i jestem za tym by co jakiś czas były płatne (z czegoś trzeba zyć) ale np bez znaczenia na wersje aktualizacje nawet z wersji x.x do y.y przez jakiś czas powinny być zupełnie darmowe. Po tym czasie jak najbardziej płatne (w rozsądnej cenie :) )

Tak naprawdę kupiłem program wczesniej by się go nauczyć (choć mogłem ciągnąć demo) ale skoro było ok, podobał mi się program kupilem, tak wydawało mi się fair...

netsystem24.pl

Postpt sty 14, 2011 3:45 pm

A może dałoby się zrobić wreszcie wersję na sql (np. mysql) i zrobić tak samo jak z v.2
Dużo było takich wniosków i myślę że chętnych by nie brakowało, a na dodatek zyskalibyśmy możliwość integracji z innymi systemami, oraz możliwość raportowania i pracy na swoich danych.
Czasami nie ma się co zamykać tak bardzo - żeby każda integracja musiała czekać na autora. Powiem szczerze, że ja sam zapłaciłbym kasę za program na sql, który dawał by mi możliwości, których teraz nie ma, a samemu nie mam czasu na zajęcie się tym.
Jest pare tematów, które w pyxisie kuleją, lub niekoniecznie chciałbym mieć tak samo rozwiązane jak to zrobił autor.
Może warto to przemyśleć (pieniążki leżą na drodze - trzeba je tylko podnieść).
W sumie z programu chwilę korzystam i jest w miarę ok. Ale tak jak piszę w pewnych miejscach mam niedosyt (chociażby rozliczanie płatności, raportowanie, sposób pracy e-bok).
Wprowadzenie jakiejś rocznej opłaty w zamian za wykonywanie tych poprawek - byłoby chyba niezłe, a my też nie musielibyśmy się rozglądać w przyszłość za zmianą systemu na inny.

pozdrawiam
Tomek

rzirzi

Postndz sty 16, 2011 5:52 pm

netsystem24.pl pisze:A może dałoby się zrobić wreszcie wersję na sql (np. mysql) i zrobić tak samo jak z v.2
Dużo było takich wniosków i myślę że chętnych by nie brakowało, a na dodatek zyskalibyśmy możliwość integracji z innymi systemami, oraz możliwość raportowania i pracy na swoich danych.
Czasami nie ma się co zamykać tak bardzo - żeby każda integracja musiała czekać na autora. Powiem szczerze, że ja sam zapłaciłbym kasę za program na sql, który dawał by mi możliwości, których teraz nie ma, a samemu nie mam czasu na zajęcie się tym.
Jest pare tematów, które w pyxisie kuleją, lub niekoniecznie chciałbym mieć tak samo rozwiązane jak to zrobił autor.
W sumie z programu chwilę korzystam i jest w miarę ok. Ale tak jak piszę w pewnych miejscach mam niedosyt (chociażby rozliczanie płatności, raportowanie, sposób pracy e-bok).
Wprowadzenie jakiejś rocznej opłaty w zamian za wykonywanie tych poprawek - byłoby chyba niezłe, a my też nie musielibyśmy się rozglądać w przyszłość za zmianą systemu na inny.

pozdrawiam
Tomek

POPIERAM W 1000% !!
Od dawna proszę o to autora, ale to praktycznie napisanie programu od nowa. Ja również chętnie zapłacę za taką wersję (SQL) - cenę nawet dwukrotnie większą, dlaczego nie?

marcin_siedlce

Postndz sty 16, 2011 7:53 pm

rzirzi pisze:
netsystem24.pl pisze:A może dałoby się zrobić wreszcie wersję na sql (np. mysql) i zrobić tak samo jak z v.2

pozdrawiam
Tomek

POPIERAM W 1000% !!
Od dawna proszę o to autora, ale to praktycznie napisanie programu od nowa. Ja również chętnie zapłacę za taką wersję (SQL) - cenę nawet dwukrotnie większą, dlaczego nie?

za taką wersje jestem skłonny i trzykrotnie zapłacić

ramok

Postndz sty 16, 2011 10:26 pm

tak, tak ... przebijajcie ceny, licytujcie ...
a wtedy na system NET47 bedzie mial wiecej chetnych.

rzirzi

Postpn sty 17, 2011 11:34 am

ramok pisze:tak, tak ... przebijajcie ceny, licytujcie ...

Nie przesadzajmy.
Jestem tylko ciekaw wypowiedzi autora. Piotrze - dlaczego milczysz i co o tym sądzisz?

netsystem24.pl

Postpn sty 17, 2011 4:28 pm

za prace należy się kasa - to chyba normalne !?
my internetu za darmo też nie chcemy zakładać.

ramok

Postpn sty 17, 2011 9:12 pm

netsystem24.pl pisze:
za prace należy się kasa - to chyba normalne !?
my internetu za darmo też nie chcemy zakładać.
jak zwykle zle zrozumiales,
jezeli non stop beda ceny PYXISa windowane TO taniej bedzie kupic net47 i miec lepszy i tanszy system.
PoprzedniaNastępna

Wróć do Propozycje użytkowników