Dzisiaj jest wt wrz 02, 2025 9:44 pm

Usunąć link do Googla dodać autouzupełnianie.

Jakie funkcje dodać, co ulepszyć...
  • Autor
  • Wiadomość

Sasni

Usunąć link do Googla dodać autouzupełnianie.

Postwt kwie 27, 2010 1:15 pm

Witam, pisałem kiedyś o dorobieniu do programu geolokalizacji by można było zlokalizować klienta. Pomysł został zrealizowany ale nie do końca tak jak chciałem, bo po kliknięciu na adres nie przenosi mnie konkretnie pod podany adres. Dotyczy to w szczególności przypadków w małych miejscowościach, gdzie Google nie wie gdzie jest jaki numer domu. W związku z tym nie używam tej funkcji i uważam ją za bezużyteczną. Jeżeli nikt tego nie używa to można z powodzeniem usunąć ową funkcję z programu.

Prośba zamiast tego, jest bardziej pożyteczna dla ludzi wprowadzających nowych klientów. Aby po wpisaniu kodu pocztowego samoistnie uzupełniało się miasto. Bo za każdym razem muszę wklepywać to samo. Program mógłby to zapamiętywać, jeśli natomiast nie było by w bazie takiego kodu to oczywiście trzeba by uzupełnić ręcznie.

Jardo

Re: Usunąć link do Googla dodać autouzupełnianie.

Postwt kwie 27, 2010 4:41 pm

Sasni pisze:Aby po wpisaniu kodu pocztowego samoistnie uzupełniało się miasto. Bo za każdym razem muszę wklepywać to samo. Program mógłby to zapamiętywać, jeśli natomiast nie było by w bazie takiego kodu to oczywiście trzeba by uzupełnić ręcznie.

Nie jest to dobre dla małych miejscowości gdzie pod jednym kodem jest kilka takich.

Sasni

Postśr kwie 28, 2010 9:22 am

Jardo pisze:Nie jest to dobre dla małych miejscowości gdzie pod jednym kodem jest kilka takich.

Masz taką sytuację, ze pod jednym kodem pocztowym masz kilka miast? Bo wydaje mi się że to raczej niemożliwe.
Do jednego miasta kilka kodów ale nie na odwrót.

ostmedia

Postśr kwie 28, 2010 9:59 am

Jardo pisze:Nie jest to dobre dla małych miejscowości gdzie pod jednym kodem jest kilka takich.

Jeżeli nawet coś takiego by się zdarzyło to formularz mógłby przechowywać w pamięci kilka wpisów do danego kodu pocztowego i wtedy byś mógł go sobie wybrać/zmienić

Jardo

Postśr kwie 28, 2010 9:08 pm

Sasni pisze:Masz taką sytuację, ze pod jednym kodem pocztowym masz kilka miast?

Nie mieszkasz na prowincji. Nie napisałem miast, tylko miejscowości.

U mnie np jest 1 poczta obejmująca 7 miejscowości (wsi, niech wam będzie).

Sasni

Postczw kwie 29, 2010 8:17 am

No to ty myślałeś nie o tym polu co ja.

Ja mówiłem o auto-uzupełnianiu pola Miasto (pogrubione)

np. 12-345 Kraków

A ty o polu Ulica w którą chyba powinieneś wpisywać nazwę miejscowości. I to już ręcznie trzeba...
I wtedy by się zgadzało bo pod jednym kodem masz kila Miejscowości/Ulic natomiast zawsze tylko jedno miasto.

Poza tym, jeśli Pyxis zapamiętywał by pole Ulica to robił by się problem bo pamiętał by tez numery lokali. A tu już każdy abonent będzie miał inny numer.
Nie mieszkasz na prowincji

Mieszkam! W pole Miasto wpisuję nazwę miejscowości w której jest poczta. Tak się właśnie robi w celu ujednolicenia adresów.

Sasni

Postwt lip 13, 2010 3:02 pm

Temat umarł?

Pyxis

Site Admin

Postwt lip 13, 2010 5:15 pm

NIe, ale ta lokalizacja dziala OK w wielu przypadkach w ktorych sa w bazie googla ulice z danej miejscowosci. Osoby ktora maja pecha, ze ich miejscowosc nie jest wprowadzona z ulicami po prostu nie musza z tego korzystac. Nie widze wiec powodu aby ta funkcjonalnosc wycofac.
Piotr Szkut - PYXIS

Sasni

Postśr lip 14, 2010 8:42 am

A co z wprowadzeniem auto uzupełniania pola MIASTO na podstawie kodu pocztowego? Dało by się zrobić?

Pyxis

Site Admin

Postśr lip 14, 2010 11:37 am

Bylaby potrzebna baza miejscowosci powiazanych z kodami. Takie cos jak baza TERYT. To dodatkowe 13MB w bazach. Chyba userzy by mnie zastrzelili :-)
Piotr Szkut - PYXIS

Markus

Postwt lip 20, 2010 4:41 am

A nie można zmienić tego googla na www.targeo.pl. Jest to Automapa czyli dużo bardziej szczegółowa niż googla. Nawet w mniejszych miejscowościach są podane nr budynków a nawet naniesione same budynki.

Pyxis

Site Admin

Postwt lip 20, 2010 9:02 am

Sama idea bardzo fajna, ale:

Ograniczony użytek komercyjny
Dozwolone użycia komercyjne zostały opisane w sekcji „Dozwolone użycia”. Poza przypadkami wymienionymi wprost w niniejszych Warunkach korzystania z usług, usługi Targeo są udostępniane wyłącznie do prywatnego, niekomercyjnego użytku i nie mogą być wykorzystywane w celu sprzedawania produktu lub usługi ani w celach reklamowych bez uprzedniego zawarcia odrębnej umowy z Operatorem.

W dozowlonych wykorzystanie map w Pyxisie sie nie miesci ni jak niestety. :-(
Piotr Szkut - PYXIS

Markus

Postwt lip 20, 2010 11:43 am

Pozostaje wysłanie zapytania do Targeo. Zastanawiam się czy nie było by im to na rękę w zamian za umieszczenie odnośników do mapy i małej reklamy w informacji o programie. Przecież to czysty zysk dla niech :)

Pyxis

Site Admin

Postwt lip 20, 2010 11:57 am

Na reke niewatpliwie im jest, ale kaza sobie placic a taka funkcjonalnosc. :-)
Uzyskalem informacje, ze darmowo nie moge takiej operacji zrobic.
Piotr Szkut - PYXIS

Markus

Postwt lip 20, 2010 12:24 pm

A może da radę obejść to w inny sposób. Dać możliwość wyboru opcji w Pyxisie po której zaznaczeniu linki do googla będą zamieniane na targeo ale pod jednym warunkiem zgodnym z licencją targeo. Czyli wybranie tej opcji będzie sie wiązało z postanowieniami licencyjnymi targeo czyli będziemy oznajmiać że jesteśmy płatnymi użytkownikami tego portalu :D

Nie wiem czy dobrze to rozumuje bo nie czytałem tamtej licencji :D może coś takiego by przeszło ;)
Następna

Wróć do Propozycje użytkowników