Dzisiaj jest wt wrz 02, 2025 8:36 pm

Wysyłka faktur via email

Jakie funkcje dodać, co ulepszyć...
  • Autor
  • Wiadomość

saluo

Wysyłka faktur via email

Postwt paź 26, 2010 1:21 pm

Zauważyłem w programie błąd logiczny.
1. Ustawiamy katalog exportu w programie.
2. drukujemy fakture do pdf w pdfcreator
3. podpisujemy ja elektronicznie w katalogu exportu
4. wysylamy ja do ibok razem z podpisem
A gdy na końcu chcemy ją wysłać email(bo np ktos nas poprosil) program musi ja wydrukawać (nadpisać) do katalogu exportu gdzie już ona jest.W chwili nadpisania podpis traci ważność.
Zgodnie z prawem muszę mieć wszystkie faktury elektroniczne, ktore wyslalem a tu lipa.

Rozwiązaniem było by tworzenie tymczasowego pliku w chwili otwarcia okna przed wysyłką via email i wysyłka jej, bez konieczności ponownego drukowania faktury.

Pyxis

Site Admin

Postwt paź 26, 2010 7:55 pm

A co sie stanie jesli w miedzyczasie dokonasz poprawki na FV klienta. Np jakis blad poprawisz i bedzesz mu chcial ja wyslac?
Piotr Szkut - PYXIS

saluo

Postczw lis 04, 2010 12:31 pm

Nie mogę już poprawić faktury podpisanej ektronicznie, która poszła do klienta na ibok.
Do takiej faktury wystawia się notę korygującą z zapisem czego korekta dotyczy.
Stosuje się również taka samą zasadę przy fakturach tradycyjnych np. gdy brakuje NIP.
Z tym że OBOWIĄZKIEM jest by nota korygująca do tej że faktury była podpisana.

Jaką mam gwarancję że klient nie ma sciągnietej faktury z podpisem i ibok'a a ja mu ją poprawiam i wysyłam jeszcze raz już poprawioną.

Niech by się kiedyś zdarzyło że klient pomieszał faktury poprawioną z błędną i wyszło to w US. Co wtedy Pan powie?

Pyxis

Site Admin

Postczw lis 04, 2010 12:42 pm

No to jak mu nie edytujesz FV to nie ma niebezpieczenstwa, ze ponownie wydrukowana bedzie rozna od tej poprzedniej. Taka operacja powtornego drukowaniaprzed wysykla wiec nic nie zmieni w tresci FV.
Piotr Szkut - PYXIS

saluo

Postczw lis 04, 2010 2:08 pm

Proszę przeczytać moją pierwszą wypowiedz w tym wątku, bo widzę że nie zrozumiał Pan mojej wypowiedzi.

Odbiega Pan też od tematu.

Pyxis

Site Admin

Postczw lis 04, 2010 2:44 pm

Staram sie po prostu wytlumaczyc ze to nie blad logiczny tylko szczegolna sytuacja ze chcesz miec FV podpisane cyfrowo do wysylki na iBOK i wysylac je podpisane do klientow na maila.
Program po prostu nie przewiduje takiej mozliwosci z powodow ktore opisalem wczesniej.
Piotr Szkut - PYXIS

saluo

Postczw lis 04, 2010 10:47 pm

Szkoda, bo klienci nieraz proszą mnie by podesłać im na maila fakturę. Dzieje się tak zazwyczaj po mojej interwencji w sprawie płatności.

Pyxis

Site Admin

Postczw lis 04, 2010 11:43 pm

No to im podeslij plik PDF. A wersje dla skarbowki niech sciagna z serwera. Przeciez mozesz miec FV w PDFie. To nie jest karalne :-)
Piotr Szkut - PYXIS

Wróć do Propozycje użytkowników