Witam
Ja rozwiązałem sobie problem monitoringu wysyłanego z Pyxisa w sposób następujący..
Do każdego urządzenia w opisie dopisuje na koniec po spacji literkę M. Na serwerze po przeładowaniu usług kiedy została wysłana konfiguracja z Pyxisa, skrypt wychwytuje IPiki oznaczone na końcu literą M i dodaje do bazy monitoringu.
Można też w ten sposób ustawiać metodę oraz inne sprawy.
Swoją drogą ja mam inny system monitorowania, ten z Intruxa mi nie odpowiadał. Ja w swoim rozwiązaniu monitoruje też czas odpowiedzi na pakiety skrypt pobiera w zależności jak ustawię z 2 lub 3 pakietów średnią i w przypadku przekroczenia też określonej wartości w ms np 10ms na infrastrukturze sieci wysyła informację na poczte, gg (na sms nie wysyłam tych informacji bo za dużo by poszło smsów

). Dodatkowo skrypt sprawdza to wszystko co 1 minutę, kiedy urządzenie przestaje odpowiadać to dostaje informację też smsem z telefonu podłączonego do serwera np. MT.30 Nowogrodzka DOWN. MT to Mikrotik 30 to końcówka IP z danej podsieci która jest podana w temacie wiadomości. Oczywiście dostaje informacje jeśli urządzenia zaczynają działać dostaję tą samą informacje z dopiskiem UP.
Pozdrawiam