Dzisiaj jest wt wrz 02, 2025 4:42 pm

INFRASTRUKTURA Z PYXIS WYSYŁANA DO SERWERA (monit. urządzeń)

Jakie funkcje dodać, co ulepszyć...
  • Autor
  • Wiadomość

laserxxx2

INFRASTRUKTURA Z PYXIS WYSYŁANA DO SERWERA (monit. urządzeń)

Postwt wrz 21, 2010 6:41 pm

Myślę że przydatną funkcją byłoby aby PYXIS wysyłał swoją całą INFRASTRUKTURĘ do serwera INTRUX do urządzeń monitorowanych i ewentualnie aby była funkcja w PYXIS w której wybiera się co ma być wysłane co nie i z jakimi parametrami ma być dane urządzenie sprawdzane.
Pozdrawiam

Pyxis

Site Admin

Postśr wrz 22, 2010 10:29 am

Opisz dokladniej nieco ta funkcjonalnosc. Ja az tak biegle we wszystkich funkcjach Intruxa sie jeszcze nie orientuje. :-)
Piotr Szkut - PYXIS

laserxxx2

Postśr wrz 22, 2010 11:16 am

W intrux jest taka funkcja jak monitorowanie urządzeń i powiadamianie o awariach i w nim wpisujemy sobie, jakie urządzenie ma być monitorowane w formacie:

ADRES_IP_URZADZENIA INTERFEJS(OPCJA) METODA(OPCJA) NAZWA(OPCJA)

mozliwe metody: ping, ping2, ping3, ping4, fping, arping, arping2 (domyslna), arpscan, arpscan2, nmap

Przykład:
192.168.1.103 eth0 nmap

No i pomyślałem sobie, że w pyxis jest przecież cała baza infrastruktura, którą można by wykorzystać właśnie do tej funkcji i nie przepisywać oddzielnie jej do intruxa a przecież zależy nam, aby większość lub cała nasza infrastruktura była monitorowana. Myślę, że można by się zastanowić nad taką zmianą, aby wybierać sobie z bazy infrastruktury pyxis, co ma być monitorowane, co nie i ewentualnie, jaką metodą ma być monitorowane no i wysyłane to było na serwer INTRUX ułatwi to nam o wiele pracę.

Pyxis

Site Admin

Postśr wrz 22, 2010 11:24 am

OK.
Przyjrze sie tematowi i skonsultuje z Grzegorzem od Intruxa.
Piotr Szkut - PYXIS

Markus

Postpn wrz 27, 2010 2:04 pm

Witam

Ja rozwiązałem sobie problem monitoringu wysyłanego z Pyxisa w sposób następujący..

Do każdego urządzenia w opisie dopisuje na koniec po spacji literkę M. Na serwerze po przeładowaniu usług kiedy została wysłana konfiguracja z Pyxisa, skrypt wychwytuje IPiki oznaczone na końcu literą M i dodaje do bazy monitoringu.
Można też w ten sposób ustawiać metodę oraz inne sprawy.

Swoją drogą ja mam inny system monitorowania, ten z Intruxa mi nie odpowiadał. Ja w swoim rozwiązaniu monitoruje też czas odpowiedzi na pakiety skrypt pobiera w zależności jak ustawię z 2 lub 3 pakietów średnią i w przypadku przekroczenia też określonej wartości w ms np 10ms na infrastrukturze sieci wysyła informację na poczte, gg (na sms nie wysyłam tych informacji bo za dużo by poszło smsów ;) ). Dodatkowo skrypt sprawdza to wszystko co 1 minutę, kiedy urządzenie przestaje odpowiadać to dostaje informację też smsem z telefonu podłączonego do serwera np. MT.30 Nowogrodzka DOWN. MT to Mikrotik 30 to końcówka IP z danej podsieci która jest podana w temacie wiadomości. Oczywiście dostaje informacje jeśli urządzenia zaczynają działać dostaję tą samą informacje z dopiskiem UP.
Pozdrawiam

Pyxis

Site Admin

Postpn wrz 27, 2010 3:48 pm

Funkcjonalnosc dodawania do bazy monitoringu bedzie robiona, ale poki co i tak trzeba poczekac az bedzie to tez wdrozone od strony Intruxa.

BTW:
Cacti ladnie rysuje wykresik z czasem odpowiedzi na ICMP i jak sobie lookniesz na takie zbior wykresow z urzadzen infrastruktury to od razu wiesz czy cos sie zlego nie dzieje z jakims linkiem. Ja mma tylko powiadaminie jak dany link umrze. :-)
Piotr Szkut - PYXIS

Markus

Postpn wrz 27, 2010 4:41 pm

Żaden wykres nie spełnia swojego zadania jeśli do niego nie zaglądamy. Ja nie muszę tracić czasu na oglądanie wykresów, a wiem w każdej chwili kiedy jestem przed kompem że z linkiem coś się dzieje kiedy przyjdzie mi informacja na pocztę o urządzeniach w danej podsieci na które urządzenia czasy odpowiedzi wzrosły. Naprawdę jest to bardziej funkcjonalne niż wykres.
Na wykresach to ja mogę sobie oglądać zajętość pamięci, cpu, łącza czy ruchu na poszczególnych gałęziach sieci :)
Przerwy oraz opóźnienia to są parametry na które trzeba natychmiast reagować, bo pogarszają się warunki odbioru u naszych klientów.
Odnośnie wdrażania zmian w Intruxie na potrzeby monitoringu pod Pyxisa - lepiej gdyby została wdrożona możliwość wysyłania informacji z Pyxisa do klienta na stronę.

Pyxis

Site Admin

Postpn wrz 27, 2010 4:45 pm

Wiesz, bedac aminem to ogladanie roznych wykresikow i ststystyk to Toja robota. Kwestia nawykow. Jeden z rana wchdzi na nasza klase a inny wykresiki looka przy kawie. :-)

Co do powiadomien to pomeczc troszke Grzeska. Tutaj raczej z jego strony wiecej roboty. U mnie to chwilka i gotowe :-)
Piotr Szkut - PYXIS

Markus

Postpn wrz 27, 2010 5:01 pm

Ja jestem z tych sprytnych adminów co nie siedzą przy wykresach :D tylko dostają gotowce na maila ;)

A Grześka trzeba pomęczyć bo jest to idealne rozwiązanie wysyłać informację w Pyxis do Intruxa najszybciej dociera do klienta siedzącego przed ekranem :)

Wróć do Propozycje użytkowników